Turun Sanomien kysely ryhmäpuheenjohtajille

Turun Sanomien politiikan toimitus kyseli kahdeksan kunnan ja puolueen valtuustoryhmäjohtajalta menneen kauden saavutuksista ja tulevan valtuustokauden asioista. Minä vastasin KD:n ja Kaarinan luottamushenkilöden osalta. Alla kysymykset ja vastaukseni niihin.

 

 1. Mitä merkittävää kunnassasi on saatu aikaan tällä vaalikaudella?

Olemme saaneet peruspalvelut toimimaan melko hyvin huolimatta kuntien heikentyneestä taloustilanteesta. Lisäksi olemme tehneet lukuisia investointipäätöksiä kuten Kaarina-talo kirjastoineen ja Valkeavuoren kouluratkaisut. Moni merkittävä kaavoitushanke, esimerkiksi Rauhalinna on saatu alulle. Myös uusi organisaatio on viilauksia vaille valmis. Olemme edelleen monella mittarilla mitattuna Lounais-Suomen parhaimmistoa yrittäjien ja asukkaiden mielestä.

2. Mitä jäi tekemättä tai kesken?

Valkeavuoren kouluinvestointi ei ole vielä rakentunut ja Keskustan kehittäminen ei ole edennyt toivotulla tavalla. Myös lähes ikuisuuden kestänyt Lemunniemi-projekti on vieläkin alkutekijöissään. Koulujen sisäilma-asiat ja resurssit kaipaavat edelleen erityistä huomiota.

 1. Mitä valtuustoryhmäsi on saanut aikaan tällä vaalikaudella?

Olemme olleet keskeisesti mukana päättämässä kaikissa tärkeimmissä hankkeissa hyvässä yhteistyössä muiden puolueiden kanssa. Rahallisesti pieni, mutta muuten merkittävä asia oli lukion aikuislinjan pelastaminen, missä vaikutimme vahvasti.

 1. Mitä jäi tekemättä tai kesken?

Kouluasioissa riittää vielä pohdittavaa. Laajeneeko Hovirinnan koulu yläkouluksi ja perustetaanko ruotsinkielinen yläkoulu? Kaupunkiseudun rakennemalli saattaa vanheta käsiin ja haluamme nostaa sen kriittiseen tarkasteluun ainakin Kaarinan osalta. Otamme Kaarinassa vastuuta kaupunkiseudun kasvusta mutta emme tee sitä asuinviihtyvyyden ja ympäristön kustannuksella.

 1. Mitkä ovat kotikuntasi merkittävimmät haasteet seuraavalla valtuustokaudella?

Kaarina on Lounaisen Suomen vetovoimaisin kaupunki mutta haluamme edelleen kehittää asumisympäristön viihtyvyyttä ja yhä parantaa yritysten toimintamahdollisuuksia. Kaupunkiorganisaation trimmaaminen muuttuvan toimintaympäristön vaatimaan kuntoon tuo haasteita. Peruskuntien osuus veroista pienenee soten myötä ja talouden liikkumavara kapenee. Toisaalta kaupungin velkamäärä ei pienene soten tultua. Kaavoituksen haasteena on säilyttää kaupungin luonnonläheisyys ja valvoa etujamme Turun kaupunkiseudulla siten, että saamme myös Kaarinaan muodostumaan uusia kaupallisia palveluita.

 1. Mitkä ovat oman puolueesi kolme keskeisintä teemaa kuntavaaleissa?

Kristillisdemokraateilla on kahdeksankohtainen vaaliohjelma joista alla kolme esimerkkiä:

Inhimillisempi ote peruspalveluihin

Koulutus on kunnan kilpailuvaltti

Tukea ja valinnanvapautta lapsiperheille

 1. Oletko ehdolla tai pyrkimässä ehdolle:
  a) kuntavaaleissa 2017? Kyllä
  b) maakuntavaaleissa 2018? Mahdollisesti.
  c) eduskuntavaaleissa 2019? En.